Energiforbedring med nye vinduer og døre

Udskiftning

Udskiftning af vinduer og døre


Sådan  undersøger du vinduet for råd?
Stik forsigtigt en kniv ind i træet i vinduesrammen. Tjek særligt den nederste vandrette del af rammen. Hvis kniven går mere end 3-5 mm ind i træet, når du trykker blødt, er træet for mørt og viser tegn på råd.

Hvis der er råd få steder på vinduet, kan det muligvis repareres, men hvis rådskaderne er omfattende, bør du skifte hele vinduet. Hvis du er i tvivl, kan du evt. få A Byg  til at hjælpe dig med at vurdere vinduernes tilstand. Oftest er det syd- og vestvinduer, der er mest medtagede. Nord- og østvendte vinduer klarer sig bedst.

Ved rådskader er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab. Det kan være, at de dækker dele af udgifterne til udbedringen af rådskaden.
Hvis vinduesbeslagene er meget rustne eller løse, kan de tages af og rustbehandles eller evt. udskiftes.

Selvom vinduerne er relativt nye, kan de være udført i så dårlig kvalitet, at de hurtigt trænger til udskiftning. Gamle vinduer er typisk udført i kernetræ, der holder længere.

Sådan tjekker du, om vinduesrammen er tæt
Hold et stearinlys hen foran vinduet og se, om flammen bevæger sig. Du kan også mærke efter, om det trækker ind langs vindueskarmen. Hvis du ikke kan mærke luften, og flammen ikke bevæger sig, er vinduet nogenlunde tæt.

Utætheder i vinduet kan skyldes, at tætningslisterne ikke er tætte. Du kan forholdsvis let udskifte tætningslisterne. Hvis det ikke hjælper, skyldes trækken formentlig, at det er et dårligt isolerende vindue af plast/stål eller massiv aluminium. I så fald hjælper det ikke meget at skifte ruden, her bør du skifte hele vinduet.

Få hjælp af en rådgiver
Det kan være svært at afgøre, om det er selve vinduet, der er utæt, eller om det er ved rammerne eller fugerne, der siver varme ud.
Kontakt derfor A Byg og få vejledning og uforpligtende tilbud vedr. udskiftning af husets vinduer og / eller døre.