Nyt loft - gips loft og rustikloft i profilbrædder

Opsætning af nyt loft


rustikloft_med_spot.JPGNår man vil renovere sin bolig kan det være en stor fordel at opsætte nye lofter. Mange af de ældre boliger har brune rustiklofter eller loftpaneler og ved at opsætte nye, hvide lofter kommer rummene til at virke større og lysere.

Hvilket loft skal jeg vælge?

Gipslofter:
Gipslofter er meget moderne og anvendes i de fleste nye huse. Lofterne er helt glatte og kan derfor beklædes med filt eller males direkte. Gipslofter kan monteres i alle huse. Det kræver, at man opsætter forskalningsbrædder pr. 30  cm til at skrue gipspladerne op i. Et gipsloft skal være meget lige, da man kan se de mindste ujævnheder. Et sådan resultat sikres ved at opsætte rettesnore,  som man retter sine brædder op efter.

Rustiklofter (Profilbrædder):
Profilbrædder er brædder som samles med fer og not. De opsættes ved hjælp af en sømpistol og sømmes i bjælkelaget eller de opsatte lægter. Et profilbræ er høvlet og får derved en glat overflade. De fås  ubehandlede, ludbehandlede eller hvide og i forskellige bredder. Bemærk, at man i en etageejendom kun må opsætte trælofter, hvis bygningen har højst to etager. Her er det en god ide at rådføre sig med ejendommens indehaver, samt de lokale bygningsmyndigheder, inden arbejdet påbegyndes.

I enfamiliehuse, herunder række- og kædehuse, er det derimod tilladt at montere trælofter uden byggetilladelse eller anmeldelse, hvis huset har højst to etager (plus eventuel kælder), og lofthøjden i rummet efter nyt loft er monteret stadig er mindst 230 cm.

Yderligere oplysninger om lovkrav til trælofter og lofthøjder kan du læse i Bygningsreglementet for Småhuse – også kaldet Småhusreglementet.